Aby zgromadzić 1 kg miodu pszczoły muszą odwiedzić około 4 mln kwiatów.
Aby wyhodować nowe pokolenie, pszczoły utrzymują w ulu stałą temperaturę, która wynosi 34 C.
Prawdziwy miód pszczeli podlega procesowi krystalizacji. najszybciej, po kilkunastu dniach, krystalizują miody wiosenne z powodu większej zawartości glukozy. Miody z większą zawartością fruktozy zachowują płynność kilka miesięcy. Krystalizacja jest procesem naturalnym, który nie zmienia właściwości leczniczych i odżywczych miodu.
Miód najlepiej spożywać rano, na czczo, rozpuszczając go w niewielkiej ilości letniej wody. Podgrzewanie miodu powyżej 42°C (topienie, dodawanie do gorącej herbaty) powoduje utratę jego cennych właściwości.
Copyright © 2014 matki pszczele, sprzedaz, miod, pasieka hodowlana, wrzosówka, krzysztof kurpiejewski Blogger Templates | Crafted by VeeThemes.com