Niesamowite pszczoły 3

, ,
Matka pszczela w zależności od rasy składa 1500 do 3000 jaj na dobę.

Nektar przynoszony do ula zawiera często ponad 80% wody. Musi on zostać przerobiony na miód. Skład jego ulega zmianie, a zawartość wody spada do 18%. Przerobem miodu zajmują się robotnice porządkowe w wieku od 8-16 dni.

Pszczoły w tym wieku mają mocno rozwinięte gruczoły wydzielające różne enzymy. Proces przerobu nektaru w miód polega na odparowaniu wody i mieszaniu go z enzymami, wydzielanymi przez pszczoły.

Pszczoły widzą cztery zakresy barw: żółtą, białą, niebieską i czarną. Wymienione barwy widzą w sposób inny niż człowiek. Pszczoły nie widzą koloru czerwonego, gdyż nie odróżniają go od różnych odcieni szarości. Nie odróżniają również pomarańczowego od żółtego i zielonego, widzą jako odrębny kolor niebieski, nie odróżniają niebieskiego od fioletowego. Widzą jednak szeroki zakres ultrafioletu.